Zgodovina

Maribor je vedno bil in vedno bo mesto Borcev. Že general Maister je to mesto priboril Slovencem ter od tedaj dalje je mesto trmasto kljubovalo vsem zgodovinskih trendom, kapricam skupnih držav in se kot tiger upiralo mišljenju kolektiva ter ostalo predvsem »mariborsko«. V tem duhu je prišel v Maribor tudi šport, zaradi katerega lahko danes prebiramo te vrstice – cheerleading. Davnega leta 1996 je Simona Krajnc, profesorica športne vzgoje, brez katere si ne moremo predstavljati cheerleadinga v Sloveniji, predvsem pa ne v Mariboru, drzno sprejela odločitev, da se bo preizkusila v vodenju in treniranje športa, za katerega je bolj malo slišala Evropa, kaj šele Slovenija. Z vso vnemo, zagnanostjo in navdušenjem, ki bi morali odlikovati vsakega športnega pedagoga se je pod okriljem naše matične šole – II. Gimnazije Maribor lotila ustanavljanja cheerleading skupine Borci in plesne skupineTigrice, katere sedanji in tudi bivši člani z vso vnemo kažejo predanost in veselje športu, za katerega je bila pobudnik prav ta oseba, ki je pred 20 leti zbrala voljo in dovolj poguma, da naš šport prenese med mladino v Mariboru in Sloveniji.

Kot prvi trener oz. takrat kapetan ekipe se je prvič s cheerleadingom srečal tudi dr. Marko Kežmah, eden izmed nadobudnih drugogimnazijcev, ki mu šport ni bil tuj, saj je pred cheerleadingom treniral že gimnastiko in borilne veščine. Marko se je v cheerleadingu popolnoma našel in ostal predan trener vse do leta 2011. Sedaj pomaga Borcem kot vaditelj gimnastike in prenaša svoje bogato znanje cheerleadinga in gimnastike na mlajše generacije.

Leta 2011 je ekipo pričel voditi sedanji trener Matej Trilar. Matej je bil del članske ekipe Borcev vse od prihoda na II. gimnazijo leta 1998. V tem športu je našel svojo strast in mu ostaja zvest vse do danes. Po izobrazbi profesor zgodovine in geografije uporablja svoja pedagoška znanja tudi v telovadnici ter se ob vseh obveznostih kot glavni trener vseh selekcij in skupin Borcev skrbno dodatno izobražuje na področju cheerladinga doma in v tujini. Dolga leta je skrbel za promocijo in razvoj športa v državi kot podpredsednik Cheerleading zveze Slovenije, sedaj pa kot član strokovnega odbora za cheerleading pomaga pri usposabljanju novih trenerjev in mentorjev cheerleadinga, razvoju športa in izobraževanju otrok ter mladine. Veliko tudi potuje po tujini in kot gostujoči trener izobražuje tuje ekipe ter jim pomaga do boljših tekmovalnih rezultatov. Leta 2013 je ustanovil Športno društvo Ares in tako so Borci prvič dobili svoje lastno matično športno društvo, ki skrbi izključno za vse potrebe tekmovalcev in članov društa.